Γνωρίστε την οικογένεια

Το 1837, ο Willem ten Boom άνοιξε ένα κατάστημα ωρολογοποιίας. Καθώς ήταν αφοσιωμένοι χριστιανοί, η οικογενειακή κατοικία πάνω από το μαγαζί είχε πάντα ?την πόρτα ανοιχτή? για όποιον είχε ανάγκη.

Μετά από μία εμπνευσμένη λειτουργία της ολλανδικής διαμαρτυρόμενης εκκλησίας το 1844, ο Willem άρχισε μια εβδομαδιαία προσευχή για τον Εβραϊκό λαό και την ειρήνη στην Ιερουσαλήμ (Ψαλμός 122:6). Ο γιος του Casper συνέχισε την παράδοση της προσευχής με την οικογένειά του. Αυτές οι συναντήσεις για προσευχή συνέχισαν για 100 χρόνια---μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, 1944, όταν ναζί στρατιώτες συνέλαβαν τον Casper και ολόκληρη την οικογένειά του για υπόθαλψη Εβραίων.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ten Boom εκδήλωσαν την χριστιανική πίστη τους, κάνοντας το σπίτι τους καταφύγιο---κρυψώνα-κρησφύγετο---για τους Εβραίους και τα μέλη της ολλανδικής αντίστασης που διώκονταν από τους ναζί.

Τα χρόνια του πολέμου

Κατά τη διάρκεια του 1943 και το 1944, έμεναν παράνομα, συνήθως έως και επτά άνθρωποι στο σπίτι των ten Boom---Εβραίοι και μέλη της ολλανδικής αντίστασης. Επιπρόσθετα περισσότεροι πρόσφυγες έμεναν με τους ten Boom για λίγες ώρες ή ημέρες μέχρι να βρεθεί κάποιο άλλο ?ασφαλές σπίτι? γι' αυτούς. Η Corrie έγινε πρωτεργάτης στο δίκτυο της αντίστασης του Χάρλεμ. Η Corrie και "η ομάδα Beje" θα έψαχνε για θαρραλέες ολλανδικές οικογένειες που θα έδιναν καταφύγιο σε πρόσφυγες, και ένα μεγάλο μέρος του χρόνου της η Corrie το περνούσε φροντίζοντας αυτούς τους ανθρώπους που κρυβόταν. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, η οικογένεια ten Boom και οι πολλοί φίλοι τους έσωσαν την ζωή περίπου 800 Εβραίων, και προστάτευσαν πολλούς Ολλανδούς αντιστασιακούς.

Στις 28 Φεβρουαρίου, 1944, η οικογένεια του Casper προδόθηκε, και η Γκεστάπο (η ναζιστική μυστική αστυνομία) εισέβαλε στο σπίτι τους. Η Γκεστάπο έστησε παγίδα και περίμενε όλη την ημέρα, συλλαμβάνοντας όλους όσους ήρθαν στο σπίτι. Μέχρι το βράδυ, πάνω από 20 άνθρωποι είχαν συλληφθεί! Ο Casper, η Corrie και η Betsie συνελήφθησαν. Ο αδελφός της Corrie, Willem, η αδελφή της Nollie, και ο ανηψιός της Peter ήταν στο σπίτι εκείνη την ημέρα, και οδηγήθηκαν και αυτοί στη φυλακή.

Αν και η Γκεστάπο έψαξε συστηματικά το σπίτι, δεν μπόρεσαν να βρουν τους δύο Εβραίους άνδρες, τις δύο Εβραίες γυναίκες και τα δύο μέλη της ολλανδικής αντίστασης που ήταν όλοι κρυμμένοι με ασφάλεια πίσω από έναν ψεύτικο τοίχο στο υπνοδωμάτιο της Corrie. Παρά το γεγονός ότι το σπίτι παρέμενε υπό φρούρηση, η αντίσταση κατάφερε ν' απελευθερώσει όσους κρύβονταν δύο ημέρες αργότερα. Τα έξι άτομα είχαν καταφέρει να μείνουν ήσυχα στις μικρές, σκοτεινές κρυψώνες τους, παρά το ότι δεν είχαν νερό και με πολύ λίγο φαγητό. Οι τέσσερις Εβραίοι μεταφέρθηκαν σε νέα ?ασφαλή σπίτια?, και τρεις επέζησαν του πολέμου. Ένας από τους αντιστασιακούς σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά ο άλλος επέζησε. Επειδή η Ναζί στρατιώτες βρήκαν υλικά της αντίστασης και παραπάνω δελτία τροφίμων στο σπίτι τους, η οικογένεια ten Boom φυλακίστηκε. Ο Casper (84 ετών) πέθανε μετά από μόλις 10 ημέρες στη φυλακή Scheveningen. Όταν Casper ρωτήθηκε αν ήξερε ότι θα μπορούσε να πεθάνει για τη βοήθεια τους Εβραίους, απάντησε: ?Θα ήταν τιμή μου να δώσω τη ζωή μου για τον αρχαίο λαό του Θεού?. Η Corrie και η Betsie πέρασαν 10 μήνες σε τρεις διαφορετικές φυλακές, με τελευταία από αυτές το περιβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ravensbr?ck κοντά στο Βερολίνο, στην Γερμανία. Η ζωή στο στρατόπεδο ήταν σχεδόν αφόρητη, αλλά η Corrie και η Betsie περνούν τον χρόνο τους, με το να μοιράζονται την αγάπη του Ιησού με τους συγκρατούμενούς τους. Πολλές γυναίκες ασπάσθηκαν τον Χριστιανισμό σ 'αυτά τα τρομερά μέρη λόγω της μαρτυρίας της Corrie και της Betsie. Η Betsie (59) πέθανε στο Ravensbr?ck, αλλά η Corrie επέζησε. Ο ανιψιός της Corrie, Christiaan (24), είχε σταλεί στο Bergen Belsen για την συμμετοχή του στην αντίσταση. Δεν επέστρεψε. Ο αδελφός της Corrie, Willem (60), ήταν επίσης ηγέτης ομάδας της ολλανδικής αντίστασης. Ενώ ήταν στη φυλακή γι 'αυτό το ?έγκλημα?, κόλλησε φυματίωση νωτιαίου μυελού και πέθανε λίγο μετά τον πόλεμο.

Η αφιέρωση της Corrie

Τέσσερις ten Boom έδωσαν τη ζωή τους για την πίστη αυτής της οικογένειας, αλλά η Corrie επέστρεψε από το στρατόπεδο του θανάτου. Συνειδητοποίησε ότι η ζωή της ήταν ένα δώρο από τον Θεό, και ότι έπρεπε να μοιραστεί αυτό που η ίδια και η Betsie είχαν μάθει στο Ravensbr?ck: ?Δεν υπάρχει λάκκος τόσο μεγάλος που η αγάπη του Θεού δεν είναι ακόμη πιο βαθιά?, και ?ο Θεός θα μας δώσει την αγάπη για να μπορέσουμε να συγχωρήσουμε τους εχθρούς μας?. Στην ηλικία των 53, η Corrie ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία που την έφερε σε περισσότερες από 60 χώρες κατά τα επόμενα 32 χρόνια! Διέδωσε την μαρτυρία της αγάπης του Θεού και εμψύχωσε όλους όσους συνάντησε με το μήνυμα ότι ?ο Ιησούς είναι ο Νικητής?.

Η Corrie τιμήθηκε πολύ για τις προσπάθειες της.

Μετά τον πόλεμο, η Corrie τιμήθηκε από την βασίλισσα της Ολλανδίας σαν ήρωας πολέμου. Το 1968, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ ζήτησε από την Corrie να φυτέψει ένα δέντρο στον κήπο της Δικαιοσύνης, προς τιμήν των πολλών Εβραίων που έσωσε η οικογένεια της. Το δέντρο της Corrie υπάρχει σήμερα εκεί. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το βιβλίο της Corrie ?Το κρησφύγετο? έγινε best seller και η World Wide Pictures (Billy Graham Evangelistic Association) κυκλοφόρησε την σημαντική κινηματογραφική ταινία ?Το κρησφύγετο?. Η Corrie συνέχισε να γράφει πολλά άλλα εμπνευσμένα βιβλία. Υπάρχουν πέντε ευαγγελικά βίντεο για την Corrie.

Η Corrie ήταν μια γυναίκα πιστή στον Θεό. Πέθανε στα 91α γενέθλια της, 15 Απριλίου 1983. Είναι ενδιαφέρον ότι η αποδημία της Corrie συνέβη την ημέρα των γενεθλίων της. Στην εβραϊκή παράδοση, μόνο σε πολύ ευλογημένους ανθρώπους δίνεται το ιδιαίτερο προνόμιο να πεθαίνουν στα γενέθλιά τους!

Η συνάντηση προσευχής συνεχίζεται

Κατά την παράδοση της οικογένειας ten Boom , η κοινότητα Corrie ten Boom εξακολουθεί να προσεύχεται για την ειρήνη της Ιερουσαλήμ και ενθαρρύνει τους Χριστιανούς να ασκούν την πίστη τους, βοηθώντας τον εβραϊκό λαό.

Η Κοινότητα Corrie ten Boom είναι μια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα 501c(3) που διοικείται από διοικητικό συμβούλιο. Σκοπός της είναι να ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για τους Εβραίους και να τους ενθαρρύνουν σε όλο τον κόσμο, αλλά ειδικότερα στο Ισραήλ. Όπως η οικογένεια ten Boom, κύριος σκοπός της είναι να ενθαρρύνει και άλλους να προσευχηθούν για ειρήνη στην Ιερουσαλήμ. Δεν καθοδηγείται ούτε χρηματοδοτείται από το κράτος του Ισραήλ.

Ο Michael D. Evans είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της κοινότητας Corrie ten Boom, καθώς και του ιδρύματος Corrie ten Boom στην Ολλανδία. Ίδρυσε επίσης την ομάδα προσευχής της Ιερουσαλήμ, μια άμεση προέκταση της κοινότητας Corrie ten Boom.

Οικογενειακές φωτογραφίες
placeholder
Start      
Previous
Image 1Image 2Image 3Image 4Image 5
Next